5 greseli pe care sigur le comiti si care iti strica hainele preferate

5 greseli pe care sigur le comiti si care iti strica hainele preferate
  calendar_month   update 03 Mai 2016, ora: 11:45   photo_cameraSursa foto: Shutterstock    
Oricat de vasta ar fi garderoba ta, cu siguranta ai cateva piese vestimentare preferate, pe care ai vrea sa le mentii ca noi vreme indelungata. Uneori, insa, chiar din dorinta de a le pastra in cea mai buna stare posibila, sfarsim prin a le degrada.

Iata care sunt cele cinci greseli pe care le comitem cel mai des cand vine vorba despre intretinerea hainelor.

1. Nu tinem cont de temperatura si recomandarile de spalare trecute pe eticheta

Orice articol vestimentar vine cu o eticheta ce contine toate recomandarile necesare pentru spalare si igienizare. Daca pe eticheta este mentionat faptul ca tesatura repectiva nu se spala la temperaturi mai mari de 30 de grade, este esential sa tii cont de acest lucru.

Masina de spalat pe care o folosesti isi va pune in mod cert amprenta pe hainele tale. O masina veche si uzata s-ar putea sa-ti strice hainele dupa doar cateva spalari. Alege o masina de spalat rufe cu programe multiple, astfel incat fiecare tip de imbracaminte sa fie spalat in functie de tesatura din care este confectionat. O masina de spalat precum sunt acestea "> acestea" target="_blank" rel="noreferrer noopener">acestea>acestea" target="_blank" rel="noopener noreferrer">acestea "> acestea iti va curata si igieniza hainele, indiferent de materialul lor, fara sa le afecteze aspectul.

Un sfat important de care multe persoane nu tin cont cand vine vorba despre spalarea hainelor este si sortarea lor cu atentie. Hainele nu se impart doar in „inchise” si „deschise”, ci si in bumbac si alte tesaturi, sau in haine care spala la temperaturi inalte (lenjerie intima, prosoape, lenjerie de pat) si cele care se spala la maximum 40 de grade.

2. Nu folosim detergentul adecvat

O alta greseala pe care multi dintre noi o comitem este folosirea aceluiasi detergent pentru mai multe tipuri de haine. Detergentul pudra nu este recomandat pentru haine inchise la culoare. Hainele negre, spre exemplu, au nevoie de o ingrijire speciala pentru ca negrul lor intens sa nu se transforme in cenusiu.

Foloseste detergenti speciali pentru fiecare culoare – un tip pentru haine albe, un alt tip pentru cele negre si un altul pentru hainele colorate. Nu uita sa folosesti la fiecare spalare tableta sau pudra anticalcar si un balsam de rufe.

3. Le usucam pe calorifer in timpul iernii

Caloriferul poate fi folosit ca o metoda rapida de uscare a hainelor, insa el contribuie la degradarea lor pentru ca uscarea este accelerata. In plus, acest obicei practicat de multi dintre noi in timpul iernii este si nesanatos.

Hainele umede si asezate la uscat pe calorifer pot ridica nivelul de umiditate dintr-o incapere cu pana la 30%, fapt care favorizeaza dezvoltarea sporilor de mucegai.

4. Le calcam in exces

Calcatul prea des distruge adesea tesatura. Stim ca vrei sa arati mereu impecabil, insa unele haine pur si simplu nu au nevoie de calcare si arata la fel de bine chiar si fara sa fi dat cu fierul peste ele. O camasa sau o pereche de pantaloni office vor trebui neaparat calcate pentru a arata bine, insa tricourile si diverse alte bluze nu au nevoie de asta.



Un truc pentru a scapa de calcare este sa speli rufele intr-un program cu mai putine rotatii, si sa le usuci direct pe un umeras.

5. Felul in care le asezam in dulap le poate strica forma

Hainele trebuie asezate in dulap intr-un mod cat mai aerisit si trebuie impaturite astfel incat sa nu le stricam forma. De asemenea, daca le tii pe umeras, ai grija sa alegi unele cu forme rotunjite, care nu lasa urme inestetice in zona umerilor. Nu incarca prea mult dulapul de haine cu zeci de umerase atarnate, deoarece se vor presa unele de altele, se vor sifona si vor trebui calcate.

Un secret pentru a aseza cat mai multe haine intr-un dulap fara insa a le strica forma este rularea lor. Tricourile de bumbac pe care de obicei le pui pe umeras le poti rula si depozita intr-un sertar. In acest fel vor ocupa mult mai putin loc si vor sta bine.

Tu comiti vreuna dintre aceste greseli? Cand a fost ultima data cand ai stricat o piesa vestimentara la spalat?


Recomandari