Dieta si grasimile - o greseala de consens

Dieta si grasimile - o greseala de consens
  calendar_month        
In 1988, Dr. C. Everett Koop, a proclamat inghetata ca fiind o amenintare la sanatatea publica asemanatoare cu cea a consumului de tigari. Intr-un raport faimos al acestuia, publicat in 1964, acesta preconiza ca dieta americana este caracterizata prin consumul produselor bogate in grasimi, acest lucru cauzand diverse boli, cu predilectie cele care afecteaza inima .

Notiunea, conform careia consumul excesiv de grasimi iti scurteaza viata, a aparut drept o ipoteza, pe care oamenii de stiinta s-au chinuit sa o demonstreze dar au esuat in mod repetat.
Unele din informatiile legate de consumul anumitor produse sunt gresite, acest lucru fiind explicat de Dr. Koop, prin crearea "Piramidei produselor nesanatoase" propuse de diversi cercetatori.

Dr. Koop, considera ca aici se infiltreaza o greseala de consens, de natura psihologica, prin faptul ca primul cercetator care da un verdict, ii influenteaza pe ceilalti in a lua o decizie asupra studiilor individuale.

In general, oamenii sunt influentati de parerile altora, astfel cel care gaseste un rezultat diferit al cercetarii sale are tendinta de a-l accepta pe cel al primului care a facut un studiu pe aceeasi tema.
Astfel ia nastere un lant al influentelor, rezultatul fiind aprobat de ceilalti datorita numarului mai mare de persoane care au accepta prima concluzie a studiului. Totul nu pare atat de grav, dar in cazul in care rezultatul obtinut este gresit, situatia se schimba.

In privinta mancarurilor grase, Ancel Keys, a concluzionat in 1950, ca americanii sufera in numar mai mare de diverse boli cardiace, datorita consumului ridicat de grasimi fata de generatiile anterioare.
Pentru a-si sustine teoria, acesta a comparat rata bolilor de inima din SUA cu cea din Japonia si alte tari.

In varful listei s-a plasat America, avand cea mai crescuta rata fata de celelalte tari. Fapt ce a fost contestat de alti cercetatori.
Numarul mare de cei suferinzi de boli cardiace a fost corelat cu consumul mare de grasimi, dar acest lucru era o controversa pentru unii specialisti, astfel Dr. Ancel Keys a propus o dieta pentru cardiaci.

In 1970, teoria conform careia grasimile sunt daunatoare sanatatii ia amploare, sfaturile senatorului George McGovern adresate populatiei pentru a reduce consumul de grasimi intareste aceasta teorie. Acest anunt, influenteaza departamentul agriculturii de a confrima teoria si de a sfatui la randul sau populatia in reducerea consumului de astfel de produse bogate in grasimi.

De asemenea, Asociatia Luptei Impotriva Cancerului, recomanda diete sarace in grasimi pentru a preveni cancerul. Unii specialisti considera ca reducerea grasimilor in mod abuziv din alimentatie, ar putea determina o schimbare a regimurilor obligandu-ne sa adoptam diete bazate pe carbohidrati, care se cred a fi cauza obezitatii.

Dieta si modul de viata sunt factorii importanti ai unei vieti sanatoase, astfel sunt recomandate dietele echilibrate, care sa includa atat consumul de grasimi cat si cel de carbohidrati si alte substante care sunt ipotetic foarte daunatoare, confrom unor teorii care nu au fost demonstrate clar.

Recomandari