Dieta de 4 saptamani pentru echilibrarea hormonala a femeilor
history_edu ele.ro calendar_month 22 Mar 2013, 15:16 update 22 Mar 2013, ora: 15:23 photo_cameraDieta de 4 saptamani
Te-ai gandit ca dieta pe care o urmezi iti poate influenta in mod direct sanatatea reproductiva?
Medicul nutritionist Alisa Vitti, care a publicat si o carte destinata sanatatii femeilor (n.r. WomanCode), iti propune un regim nutritional de 4 saptamani, care sa duca la echilibrarea nivelului tau de hormoni din organism.
Cu alte cuvinte, ai putea sa incepi un program alimentar menit sa iti regleze functiile hormonale, astfel incat sa scapi toate tulburarile asociate cu acestea.
Dieta nutritionistului american este conceputa in perioade de cate 4 saptamani, la fel ca regularitatea ciclului tau menstrual.
Principiul de baza este consumul de micronutrienti utili sistemului endocrin, pentru a produce hormoni in cantitati optime.
Dieta pentru echilibrarea hormonala impune o diversificare a alimentelor benefica metabolizarii estrogenului, astfel incat hormonul sa nu ramana in exces in corp.
Daca esti la menstruatie, incepe dieta cu o zi dupa ce se termina sangerarea. In cazul in care nu esti la menstruatie, poti sa dai startul regimului in duminica primei saptamani de dieta.
Alisa Vitti sustine ca nu trebuie sa te rezumi strict la alimentele din planul sau nutritional, ci doar sa le consumi in mod prioritar, in luna dedicata acestei diete speciale.
Saptamana 1: alimente germinate si fermentate
In prima saptamana, medicul Alisa Vitti spune ca ar trebui sa mananci cu preponderenta alimente germinate si fermentate, care contin prebiotice si indo 3-carbinol. Acesti micronutrienti ajuta corpul sa metabolizeze si sa descompuna estrogenul.
Asadar, infrupta-te din: varza murata, pastai de fasole, broccoli, iaurt, paine din germeni de grau etc.
Saptamana 2: sucuri din cruditati si legume proaspete
Fructele si legumele crude/proaspete sunt importante pentru sanatatea ta hormonala, deoarece furnizeaza fibre si antioxidanti. Aceste substante sunt esentiale pentru detoxifiere si eliminarea excesului de estrogen rezultat in urma metabolizarii sale.
Cel mai important este ca sucurile din cruditati si legume proaspete asigura ficatului necesarul de glutation, micronutrient cu rol important in gestionarea estrogenului.
Alisa Vitti recomanda sucul de sfecla, lamaie, kale, mere, telina si ghimbir.
Saptamana 3: cereale integrale si verdeturi
In a treia saptamana, nivelul de estrogen si progesteron creste brusc, ca apoi sa se prabuseasca la fel de repede. Acest proces influenteaza procesele chimice din creier si, in cele din urma, starea ta spirit.
Cerealele integrale iti ofera complexul de vitamine B, care ajuta organismul sa secrete serotonina si sa blocheze tulburarile de dispozitie. Verdeturile contin calciu si magneziu, doua minerale care sprijina actiunea pozitiva a hormonilor.
Combinatia dintre cereale si verdeturi asigura si o buna rezerva de fibre solubile, care faciliteaza eliminarea exceselor de hormoni, inainte ca ele sa influenteze corpul negativ.
Asadar, mananca multa quinoa, napi, hrisca, petiol, orz, ovaz, fulgi de porumb, salata verde, spanac, urzici, ierburi aromatice etc.
Saptamana 4: grasimi sanatoase si radacinoase
Ultima saptamana a dietei de echilibrare hormonala este dedicata consumului de grasimi sanatoase si radacinoase. In aceasta perioada, nivelul hormonilor este cel mai scazut, iar grasimile esentiale omega-3 ajuta la stabilizarea rezervelor de energie si bunadispozitie. In plus, vitamina A din radacinoase ajuta ficatul sa proceseze estrogenul.
Mananca somon, avocado, cartofi dulci, morcovi si dovleac!
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre