Aditivii alimentari - un diavol cu chip de inger

Aditivii alimentari - un diavol cu chip de inger
  calendar_month   update 07 Sep 2022, ora: 00:19      
Ne batem cu pumnii in piept ca mancam sanatos. Sau cel putin ca incercam.

Nu ne lipsesc fructele din frigider, nici salatele de pe masa. Insa daca suntem luati la bani marunti privitor la nocivitatea aditivilor alimentari pe care ii consumam zilnic ne cam piere verva.

In parte suntem nevinovati pentru ca nu se spun multe despre ei. Insa in alta mare parte suntem vinovati ca nu ne interesam si preferam oricand dulcele artificial in locul celui natural. Asadar, sa aflam:

Nitratul de sodiu

Este folosit pentru a colora alimentele, pentru a le conserva si a da aroma preparatelor din carne. Este des intalnit in prepararea baconului, a suncii, a hamburgerilor sau a pestelui afumat. El este responsabil de nuanta rosie, puternica, a carnii. Insa este responsabil si de imbolnavirea noastra. De ce anume mai exact?

Mentionam doar cancerul. In combinatie cu temperaturile crescute cauzate de prepararea acestor carnuri la gratar, tigaie, ele se transforma in componenti reactivi responsabili de aparitia primelor celule canceroase.

Monoglutamatul de sodiu

La prima vedere inofensiv, acest aminoacid folosit cu precadere pentru a potenta aroma supelor, a dressingului de salata, la prepararea chipsurilor si a altor preparate chinezesti, este cunoscut drept cauzator major de migrene, ameteli, cauzate de inflamarea terminatiilor nervoase din scoarta cerebrala.

Grasimile de transfer

Atunci cand consumam prajituri din comert nu ne gandim ca pe langa procentul de grasime continut de fiecare prajitura in parte inghitim si multe alte grasimi de transfer, folosite de producatori pentru conservarea unei prajituri cel putin 12 ore la temperatura camerei.

Urmarile? Infarct miocardic determinat de ingrosarea peretilor arteriali sau insificienta renala, determinata de imposibilitatea rinichilor de a elimina in timp util aceste grasimi suplimentare.

Aspartamul

Tuturor ne plac dulciurile, si mai ales dulciurile catalogate drept light, nu-i asa?
Bucurosi ca nu inghitim sute de calorii cu fiecare lingurita de prajitura dietetica sau cu fiecare inghititura de suc, uitam foarte usor de adevaratul pericol din acestea: indulcitorii artificiali, cunoscuti cel mai des sub forma aspartamului.

O combinatie de doi aminoacizi si un metanol, aspartamul este responsabil in mare masura de aparitia celulelor canceroase in organism.

Olestra

Este numele unei grasimi sintetice, folosite foarte des la prepararea chipsurilor de cartofi, al carei rol este de a impiedica grasimile continute de acestia sa fie absorbite de sistemul digestiv.

Urmarile? Cele mai usoare mentioneaza diareea severa, crampele abdominale si flatulentele. Cele severe aduc in discutie afectiunile cardiace si cancerul digestiv.

Nu este bine sa ne batem acum cu pumnii in piept ca orice produs din comert este contaminat si ca intr-un final vom fi afectati cu totii de bolile secolului. Nu este indicat nici sa dam iama in piete si sa cumparam doar fructe si legume de la tarani, pentru ca riscam sa ne imbolnavim de alte afectiuni, mai putin trambitate in presa dar la fel de severe.

Este doar bine sa fim mai atenti la produsele pe care le punem pe masa si sa lasam natura sa ne spuna, din cand in cand, ce are sanatos pentru noi...

Recomandari