Nu vrei sa-ti strici dieta de Paste? Iata o reteta de cozonac delicios si cu (mai) putine calorii

Nu vrei sa-ti strici dieta de Paste? Iata o reteta de cozonac delicios si cu (mai) putine calorii
  calendar_month   update 25 Apr 2019, ora: 10:31      
Daca esti la dieta sau ai un stil de viata care nu include excesele alimentare si totusi nu vrei sa renunti la preparatele traditionale de Paste, poti sa incerci variantele lor mai sanatoase. De exemplu, un cozonac vegan, o reteta reinventata de expertii de la Vegis.ro, unde ingredientele neprietenoase cu silueta au fost inlocuite cu faina integrala, zahar de cocos si ulei de struguri. In plus, nici nu necesita la fel de multa pregatire precum reteta traditionala, insa este cel putin la fel de gustos.

Ingrediente pentru aluat:
- 540g făină integrală de grâu spelta;
- 60ml + 1 lingură ulei sâmburi de struguri;
- 300ml de apă;
- 70g zahăr de cocos sau zahăr brun;
- zeama și coaja de la o jumătate de lămâie;
- zeama și coaja de portocală de la o jumătate de fruct;
- 1 linguriță și un sfert de drojdie uscată activă;
- 1 linguriță praf de copt;
- jumătate de linguriță de sare;
- jumătate de linguriță extract de vanilie.

Ingrediente pentru umplutură:
- 225g nuci;
- 70g zahăr de cocos sau zahăr brun;
- 2 linguri pudră de cacao;
- câteva picături de esență de rom;
- 1 lingură făină integrală de grâu spelta;
- 115ml de apă.

Mod de preparare:

Într-un vas mare amestecă toate ingredientele pentru aluat cu ajutorul unei linguri de lemn.
2. Acoperă vasul cu un prosop și lasă aluatul să crească până își dublează volumul (aproximativ 2 ore). Compoziția obținută trebuie să fie elastică; în cazul în care este prea umedă mai adaugă făină până când aceasta este ușor de frământat.
3. Frământă aluatul aproximativ 10 minute pe o suprafață acoperită cu făină.
4. Întinde-l cu ajutorul unui făcăleț. Atenție: aluatul nu trebuie să aibă o lungime mai mare decât tava în care va fi copt.
5. Amestecă într-un blender toate ingredientele pentru umplutură, mai puțin apa care trebuie adăugată treptat până la obținerea unei paste (este posibil să nu ai nevoie de toată cantitatea de apă).
6. Întinde umplutura pe suprafața aluatului.
7. Rulează aluatul ușor într-o formă cilindrică, așază-l în tava de cozonac acoperită cu hârtie de copt și unge-l cu un pic de ulei pe deasupra.
8. Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute. Pentru a verifica dacă este copt, introdu o scobitoare în mijloc: dacă aceasta iese curată, cozonacul este gata!

Recomandari