Mit si realitate in bucatarie: feluri de mancare la care poti experimenta

Unele retete sunt considerate extrem de dificile iar acest lucru nu este mereu justificat. Parerea fiecarui bucatar iscusit este, bineinteles, subiectiva, astfel ca recomandarea cea mai buna este sa testezi tu insati si chiar sa adaptezi unele retete dupa bunul plac. Atat in bucataria straina, cat si in cea traditionala exista o serie de mituri care trebuie demontate deoarece ne seteaza asteptari gresite in bucatarie.
Pana si cele mai complexe preparate au sanse mari de reusita daca respecti principiul ingredientelor de calitate si daca te documentezi in legatura cu unele secrete ale respectivului preparat. Am adunat mai jos o serie de bucate savuroase pe care unele gospodine incepatoare vor sa le evite cu orice pret. Din fericire, totul poate fi simplificat. Iata la ce sa fii atenta, in functie de preparat:
Cozonac
Incadrat la categoria desert, un cozonac fara framantare poate fi o solutie excelenta la mesele festive din familie. Traditional si consumat de regula doar la sarbatorile mari, cozonacul bine crescut si rumenit, cu multa umplutura delicioasa, are sanse mari să fie admirat, savurat si bineinteles share-uit pe retelele de socializare. De regula, partea de framantat este cea care da batai de cap gospodinelor, dar din fericire acest pas care include si efort fizic poate fi eliminat, fara a afecta gustosul rezultat final.
Sarmale
Clasica problema a sarmalelor atat de greu de realizat a scos la iveala si o soluție simpla. Alegerea corecta a frunzelor este secretul zen-ului atunci cand in bucatarie se fac sarmale. Daca umplutura poate fi diferită de la zona la zona, condimentata aparte si gandita in functie de preferinte, frunzele trebuie sa fie usor de manuit, subtiri si totusi rezistente. Nu uita ca ai, pe langa varza simpla sau murata si optiunea unor frunze de vita de vie sau de sfecla.
Ciorba de burta
Asa cum ii spune si numele, ciorba de burta este reusita atunci cand ingredientul ei principal este corect preparat. Foarte important aici este pasul curatarii si al pregatirii burtii, pentru a obtine textura dorita si a elimina posibilele mirosuri neplacute. Tocmai de aceea se spune ca ciorba de burta este greu de preparat - burta trebuie fiarta de mai multe ori, tocmai din considerente de aroma. Dar cu putina rabdare, nimic nu este imposibil.
Crema de zahar ars
Cum spune o vorba inteleapta din popor: pana nu incerci, nu stii. Este uimitor cum un desert care in bucatariile straine este cunoscut sub denumirea intimidanta de crème brulée se poate obtine in realitate atat de simplu. Oua, zahar, lapte, vanilie, rabdare, atentie la detalii si desertul va prinde viata sub ochii tai. Probabil cea mai grea parte va fi sa ai rabdare pana se raceste, pentru a o putea servi.
Sparanghel
Nici prea prea, nici foarte foarte, asa am putea defini reteta echilibrului atunci cand vine vorba de sparanghel. Secretul culorii perfecte si al gradului de gatire potrivit sta in prepararea la abur si atentia la pasul de dupa gatire. Sparanghelul trebuie pus rapid, dupa gatire, in gheata sau apa foarte rece pentru a-si pastra culoarea. Folosit in general drept garnitura, sparanghelul aduce prospetime si aroma in farfuria oricarui gurmand.
Fructe de mare
Unele dintre cele mai importante mituri din bucatarie sunt cele referitoare la fructele de mare. Cand acestea sunt corect curatate si spalate, in functie de preparat, lucrurile pot deveni foarte usoare. Poti alege o reteta simpla, cu doar cateva rosii, ulei de masline, usturoi si putin vin, iar savoarea este garantata.
Daca am reusit sa iti facem pofta enumerand retetele de mai sus, gandeste-te ca acel fel de mancare, la care stai cu gandul de atat de mult timp, s-ar putea sa fie ușor de realizat si sa te surprinda placut. Nu ezita sa experimentezi in bucatarie si asuma-ti o investitie modica de timp pentru a deprinde singura cateva obiceiuri simple. Odata acestea construite, fara indoiala ca bazele unor meniuri de zile mari au fost puse corect.