Incalzirea casei in sezonul rece: 4 motive pentru a alege o centrala pe lemne

Incalzirea casei in sezonul rece: 4 motive pentru a alege o centrala pe lemne
  calendar_month     photo_cameraShutterstock    
Pe masura ce temperaturile scad si zilele devin mai scurte, pregatirea locuintei pentru sezonul rece include alegerea unei metode eficiente pentru incalzirea camerelor. Atunci cand te gandesti sa optimizezi sistemul de incalzire, cu scopul de a pastra mereu confortul termic, este indicat sa iei in considerare mai multi factori.

De la zona in care locuiesti, la spatiul disponibil pentru montarea echipamentului, eficienta energetica sau costurile lunare pentru intretinere, centrala pe lemne reprezinta o buna alternativa la sobele clasice sau instalatiile cu gaz. Iata ce avantaje notabile iti poate aduce o asemenea investitie:

Asigura independenta termica

Atunci cand racordarea la o retea de gaze naturale nu este posibila din pricina zonei in care stai sau esti dispus sa incerci o noua modalitate pentru a spori confortul termic, instalarea unei centrale pe lemne este o buna optiune. Prin urmare, acest mod de incalzire garanteaza o autonomie totala in ceea ce priveste mentinerea unui ambient placut si echilibrat pe toata durata sezonului rece, fara a depinde de serviciile unui furnizor de gaze.

Asadar, sistemul de incalzire pe lemne va continua sa functioneze la parametri optimi, chiar si in timpul intreruperilor de curent electric sau de gaz.

Poate fi alimentata cu diferite tipuri de combustibil solid

Sistemul de incalzire cu lemne este proiectat pentru folosirea unui combustibil solid, precum lemnul natural, reziduuri solide de natura organica, provenite din copaci sau brichete de lemn. Pentru buna functionare a echipamentului, se poate utiliza inclusiv carbune ori alti combustibili fosili similari insa doar in combinatie cu lemnul, pastrand un raport de aproximativ 20% din fiecare element la incarcare.

Lemnul a fost si ramane una dintre cele mai folosite materii prime pentru a oferi caldura. Astfel, poti alimenta cazanul cu lemn de stejar, frasin, artar, maslin, castan, mesteacan, plop si salcie, tinand cont de faptul ca trebuie sa fie uscat, calitativ, iar continutul de umiditate sa nu depaseasca 25%.

Se poate cupla la orice tip de incalzire

Cu siguranta, iti doresti ca sistemul de incalzire ales pentru locuinta personala sa dispuna de cat mai multe functii, capabile sa garanteze confortul si bunastarea de-a lungul zilelor de iarna. Ei bine, o centrala pe lemne poate sa controleze pompa de incalzire si pompa de apa calda, avand capacitatea de a consolida procesul de ardere si transfer de caldura, randamentul ei ajungand pana la 90%.

Cu alte cuvinte, ai posibilitatea sa montezi fie un sistem de incalzire prin pardoseala in caminul tau, fie un set de calorifere, drept solutie principala in furnizarea agentului termic. In primul caz, te vei bucura de o temperatura constanta, deoarece incaperile sunt incalzite uniform, vei avea mai mult spatiu la dispozitie pentru aranjarea obiectelor de mobilier, iar consumul de energie va fi redus.

Totodata, o alta varianta interesanta este instalarea radiatoarelor, care indeplinesc aceeasi functie de baza ca sistemul de incalzire prin pardoseala: asigura confortul termic al membrilor familiei si, in acelasitimp, joaca un rol important in reducerea costurilor lunare pentru intretinere.

Contribuie la santatatea mediului inconjurator

Acest tip de centrala se numara printre metodele sustenabile pentru incalzirea unei case. In primul rand, lemnul este o sursa de energie regenerabila, usor de utilizat si de produs. Dupa ce este ars in cazan, lemnul emite aceeasi cantitate de dioxid de carbon absorbita de-a lungul vietii sale, ceea ce inseamna ca emisiile de carbon au o valoare neutra, ce nu afecteaza sanatatea mediului inconjurator.

In cazul in care pomii sunt procurati din surse legale, consumul lemnului de foc destinat incalzirii zilnice imbunatateste starea padurilor. Suprafetele forestiere se reinnoiesc constant, in timp ce deseurile existente in paduri sunt utilizate in scopuri potrivite.

Din punct de vedere financiar, functional si ecologic, centrala pe lemne reprezinta o solutie inspirata atat pentru casele din mediul rural, cat si pentru cele din mediul urban. Usor de folosit si intretinut, asigura pe tot parcursul sezonului rece o atmosfera primitoare.


Recomandari