Bradul de Craciun: cum il alegi?

Bradul de Craciun: cum il alegi?
  calendar_month   update 15 Dec 2009, ora: 15:29      
Nordmann, molid, brad artificial: ce alegere faci astfel incat sa sarbatoresti un Craciun ecologic si economic? Cum il intretii si cum ii prelungesti durata de viata? Urmeaza sfaturile noastre!

Brad natural: ce specie?

Molidul: este un brad traditional, foarte verde, cu ramurile fine, acele ascutite si rare. Avantaje: parfumul puternic de rasina, ieftin. Inconvenient: acele ii cad repede.

Nordmann: mai stufos, in general de un verde mai inchis decat molidul. Avantaj: isi pierde acele de-abia dupa 2 luni de la taiere. Inconveniente: nu prea miroase, e scump.

Mai exista si alte specii frumoase, precum Nobilis (bradul argintiu, stufos, uneori cu reflexii albastrii), sau Pungens (tot argintiu, usor albastru, cu ace foaret ascutite).

Bradul artificial: o decizie eco?

Crezi ca un brad artificial, reutilizabil, este mai ecologic decat un brad natural? Nu fi atat de sigura! Brazii de Craciun care se vor gasi in acest an in casele romanilor provin in majoritate din pepiniere, nu din paduri. Bradul natural absoarbe dioxid de carbon in timpul cresterii sale si poate fi replantat. Chiar si aruncat, el este cu totul biodegradabil.

Bradul artificial este facut din plastic, un material poluant la fabricare (derivat de petrol). In plus, nici el nu este etern: culorile sale isi pierd stralucirea si ramurile se strica in medie dupa 4 ani de utilizare. Si e mai scump decat cel natural!

Cum il faci sa dureze mai mult?

Caldura si aerul uscat sunt inamicii bradului, asadar ai grija la temepratura din casa si nu-l monta in apropierea surselor de caldura sau cu mult timp inainte de seara de Ajun.

Pentru ca bradul sa ramana in forma si sa-si pastreze acele, si el are nevoie de hidratare! Instaleaza un recipient cu apa la baza bradului si taie-i cativa centimentri din scoarta, astfel incat sa poata absorbi mai bine. Umezeste-i zilnic ramurile cu ajutorul unui vaporizator.

Cum il decorezi?

Unele decoratiuni de Craciun trebuie evitate: globurile si figurinele prea grele, care pot rupe ramurile bradului. Lumanarile sunt interzise, caci bradul este un lemn foarte inflamabil.

Zapada artificiala este si ea interzisa, caci este nociva. Daca vrei ca bradul sa para nins, imprastie-i faina pe ramuri!



Recomandari