3 trucuri ca sa cresti eficienta energetica a locuintei si sa ai un consum responsabil

Obtinerea unui consum responsabil de energie nu inseamna restrictii. Atunci cand esti informat corect, vei observa ca exista cateva metode de succes pentru a creste eficienta energetica a locuintei si pentru a te bucura de acelasi confort termic si energetic ca si pana acum.
Descopera 3 trucuri pe care le poti pune in aplicare pentru a obtine o locuinta eficienta energetic.
1. Inlocuieste electrocasnicele vechi
Conform expertilor Energy Policy Group (EPG), daca inlocuiesti aparatura electrocasnica veche cu aparate electrocasnice din clasa energetica A, vei diminua consumul de energie din locuinta cu pana la 40-50%.
Cu toate acestea, achizitia aparaturii electrocasnice eficiente energetic nu este suficienta. Pentru a scadea si mai mult consumul de energie din locuinta, este necesar sa adopti cateva obiceiuri eficiente de consum. Iata cateva exemple pe care le poti pune in aplicare chiar de astazi:
- foloseste masina de spalat haine doar atunci cand cuva masinii este plina;
- curata periodic filtrul aspiratorului pentru a-i asigura performanta ridicata timp cat mai indelungat;
- daca nu folosesti laptopul mai mult de 30 de minute, opreste-l, nu-l lasa in modul stand-by deoarece va continua sa consume energie;
- atunci cand gatesti pe plita electrica, taie preparatele in bucatele cat mai mici pentru a grabi timpul de preparare.
Descopera mai multe informatii utile despre ce poti face pentru a reduce consumul de energie electrica intr-un apartament cu 2 camere, fara a-ti influenta negativ stilul de viata.
2. Acorda atentie izolatiei locuintei
Stiai ca intr-o locuinta slab izolata are loc transferul de caldura din interior spre exterior prin pereti (35%), acoperis (25%), podea (15%), ferestre si usi (25%)? Acest lucru nu inseamna altceva decat risipa de energie si facturi considerabil mai mari, care pot sa depaseasca o crestere chiar si de 15%.
Iata ce solutii poti sa implementezi pentru a evita risipa de energie si costurile mari, potrivit specialistilor EPG:
- izolatia locuintei cu polistiren – asigura protectie sporita impotriva frigului si nu incarca peretii in mod excesiv. Totodata, polistirenul are un caracter impermeabil, fiind si usor de fixat.
- izolatia cu spuma poliuretanica – aceasta poate veni in completarea izolatiei cu polistiren, dar poate fi si o metoda eficienta de izolatie a locuintei prin interior.
- izolatia cu vata bazaltica – o metoda ecologica de protectie termica. Pe langa abilitatea de a izola eficient locuinta impotriva transferului de caldura, vata bazaltica ofera si protectie impotriva mucegaiului si a condensului.
3. Alege un sistem de incalzire eficient
Alegerea unui sistem de incalzire eficient iti poate oferi un plus de confort termic si, totodata, poate contribui la cresterea eficientei energetice a locuintei tale. In prezent, exista mai multe sisteme de incalzire la care poti sa apelezi:, centrala termica, sistem de incalzire prin pardoseala etc. Dintre acestea, unul dintre cele mai bune sisteme care pot asigura un consum eficient de energie este centrala termica pe gaz cu condensare. Conform specialistilor EPG, eficienta medie anuala a unei astfel de centrale este de 95-99%.
Pe langa investitia intr-un sistem de incalzire eficient, poti sa adopti un comportament responsabil in ceea ce priveste cresterea eficientei energetice in locuinta. Iata ce poti face in acest sens:
- Foloseste un termostat inteligent pentru setarea nivelului de temperatura dorit in toata locuinta. Este recomandat sa amplasezi termostatul la o distanta de aproximativ 1,5 metri inaltime fata de pardoseala, departe de alte surse de caldura (care pot influenta temperatura „citita”) sau de ferestre.
- Programeaza centrala - in acest mod, poti minimiza caldura atunci cand pleci de acasa pe parcursul weekendului si poti creste nivelul acesteia atunci cand te indrepti spre casa. Astfel, vei economisi energie fara sa influentezi negativ confortul termic de acasa.
- Aeriseste in mod corespunzator casa – deschide larg ferestrele pret de cateva minute, pentru ca schimbul de aer sa fie rapid, iar camera sa nu se raceasca complet.
Inlocuirea electrocasnicelor vechi, izolarea locuintei si alegerea unui sistem de incalzire eficient sunt cateva trucuri la care poti sa apelezi pentru a-ti creste eficienta energetica acasa. Implementeaza solutiile potrivite pentru tine si bucura-te de acelasi confort in locuinta, cu un consum mai mic.