Trucuri pentru cel mai bun gem de gutui. Secretul pentru un gust autentic, ca in copilarie
history_edu redactia ele.ro calendar_month 27 Aug 2024, 18:50
Prepararea gemului de gutui este o arta care poate aduce inapoi gustul autentic al copilariei. Cu cateva trucuri simple si secrete de la bunici, poti obtine un gem de gutui cu un gust perfect, dulce si aromat, exact asa cum iti amintesti.
1. Alegerea gutuilor potrivite
Pentru un gem de gutui delicios, e esential sa alegi fructele potrivite. Gutuile trebuie sa fie bine coapte, ferme, dar nu foarte tari. Cauta gutui cu o culoare galbena uniforma si cu un parfum intens. Gutuile mai coapte vor da gemului o textura mai moale si un gust mai dulce.
2. Curatarea si taierea gutuilor
Un pas important este curatarea gutuilor. Foloseste un burete abraziv sau un prosop pentru a indeparta puful de pe coaja. Dupa ce le-ai curatat, taie gutuile in bucati mai mici. Daca vrei sa obtii un gem cu textura fina, poti da gutuile pe razatoare. Daca preferi un gem cu bucati de fructe, taie gutuile cubulete.
3. Folosirea apei cu lamaie
Pentru a preveni oxidarea gutuilor si pentru a pastra culoarea frumoasa a gemului, imediat dupa taiere, pune bucatile de gutui intr-un bol cu apa rece si suc de lamaie. Acest truc ajuta la mentinerea unei culori vibrante si la pastrarea aromei.
4. Fierberea lenta
Secretul unui gem de gutui reusit consta in fierberea lenta. Pune gutuile la fiert cu apa si zahar intr-o cratita cu fund gros, la foc mic. Pentru a potenta gustul, poti adauga o lingurita de scortisoara sau cateva cuisoare. Acopera cratita si lasa gemul sa fiarba incet, amestecand din cand in cand. Fierberea lenta ajuta la caramelizarea zaharului si la eliberarea aromelor gutuilor.
5. Testul de consistenta
Pentru a te asigura ca gemul are consistenta perfecta, poti face testul picaturii: pune o picatura de gem pe o farfurie rece si las-o sa se raceasca. Daca picatura ramane compacta si nu se intinde, gemul este gata. Daca este prea lichid, mai lasa-l la fiert cateva minute.
6. Adaugarea unor ingrediente speciale
Pentru un gust autentic, ca in copilarie, poti adauga in gem o felie de lamaie sau portocala, care va oferi o nota usor acrisoara si va echilibra dulceata. De asemenea, o idee minunata este sa adaugi cateva nuci maruntite la finalul fierberii, pentru un plus de textura si aroma.
7. Impachetarea gemului
Odata ce gemul a atins consistenta dorita, toarna-l fierbinte in borcane sterilizate, inchide-le ermetic si intoarce-le cu capacul in jos pentru a crea vid. Lasa-le sa se raceasca complet inainte de a le depozita. Aceasta metoda ajuta la pastrarea gemului pentru o perioada indelungata, fara sa se altereze.8. Depozitarea corecta
Depoziteaza borcanele cu gem intr-un loc racoros si intunecat, pentru a-i pastra gustul si aroma pentru cat mai mult timp. Daca ai urmat toti pasii corect, gemul tau de gutui va ramane delicios si aromat timp de cateva luni bune.Aceste trucuri iti vor garanta un gem de gutui cu un gust autentic, care iti va aduce aminte de zilele din copilarie, petrecute in bucataria bunicii.
Recomandari
Newsletter Ele.ro
o melodie
- person
"nu plange pentru ca s-a terminat, zambeste pentru ca s-a petrecut!"