Secretul chiftelelor crocante ca la restaurant. Ce combinatie folosesc bucatarii inainte de prajireC

history_edu ele.ro calendar_month 30 Mai 2025, 22:18
Chiftelele sunt printre cele mai iubite preparate din bucataria romaneasca. Se fac repede, sunt satioase si pot fi servite in orice moment al zilei, fie calde, fie reci. Insa nu toate chiftelele ies la fel – unele sunt moi si se destrama, altele sunt uscate si fara gust. Diferenta o face modul de preparare, iar bucatarii experimentati au un truc simplu, dar eficient, pentru un rezultat perfect.
Ce fac profesionistii inainte sa prajeasca chiftelele
Pentru ca exteriorul sa devina crocant si auriu, iar interiorul sa ramana fraged, chiftelele trebuie sa fie trecute printr-un amestec special inainte de a ajunge in tigaie. E vorba de o combinatie simpla, dar care schimba totul: faina si pesmet in proportii egale.
Faina ajuta la formarea unei cruste uniforme, iar pesmetul – mai ales cel tip panko – da textura crocanta care rezista si dupa ce chiftelele se racesc. Este acel strat subtil, dar esential, care transforma o chiftea banala intr-una memorabila.
Cum faci chiftele reusite de la zero
Ingrediente de baza:
500 g carne tocata (ideal amestec de vita si porc)
1 ou
2-3 catei de usturoi zdrobiti
1 ceapa mica data pe razatoare si bine stoarsa
2-3 felii de paine inmuiate in lapte si stoarse
sare, piper, cimbru si patrunjel proaspat – dupa gust
Dupa ce compozitia este bine amestecata, se formeaza chiftelele si se trec prin mixul de faina si pesmet. Apoi urmeaza un pas important, adesea ignorat: repausul la frigider.
Detalii care fac diferenta
Uleiul trebuie sa fie bine incins. Daca nu este suficient de fierbinte, chiftelele vor absorbi prea mult ulei si vor deveni grele si uleioase.Nu aglomera tigaia. Lasa spatiu intre chiftele ca sa se rumeneasca uniform.Pune chiftelele la frigider 10–15 minute inainte de prajire. Acest pas ajuta la mentinerea formei si previne sfaramarea.
Alternativa sanatoasa: chiftele la cuptor sau la air fryer
Daca vrei sa eviti prajitul in ulei, poti coace chiftelele in cuptor, la 200°C, pe hartie de copt si cu un strop de ulei. O alta optiune moderna este friteuza cu aer cald – rezultatul este la fel de crocant, dar cu mult mai putina grasime.Asadar, pentru chiftele delicioase, crocante si bine legate, ai nevoie doar de cateva ingrediente simple si un strop de atentie. Combinatia de faina si pesmet poate parea banala, dar este exact acel detaliu care transforma complet gustul unui preparat traditional.
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Adolescentele si curele de slabire
- person
"insemnari personale privind cele mai bune exercitii fitness."