Mucenicii muntenesti ca la bunica: cum sa faci zeama aromata cu nuca si scortisoara

Mucenicii muntenesti ca la bunica: cum sa faci zeama aromata cu nuca si scortisoara
  calendar_month        
Mucenicii muntenesti ca la bunica: cum sa faci zeama aromata cu nuca si scortisoara

Mucenicii muntenesti sunt unul dintre cele mai iubite preparate traditionale, savurati an de an pe 9 martie. Spre deosebire de cei moldovenesti, care sunt copti si unsi cu miere, mucenicii muntenesti se fierb intr-o zeama dulce, plina de arome. Secretul unei retete perfecte sta in echilibrul dintre ingrediente si in acel truc esential pe care gospodinele il folosesc de generatii pentru a obtine cea mai gustoasa si parfumata zeama de mucenici.Ingredientele care dau savoare mucenicilor muntenesti

Pentru a obtine mucenici muntenesti exact ca la bunica, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

500 g mucenici uscati
2,5 L apa
200 g zahar
200 g nuca macinata
2 plicuri zahar vanilat
1 lingurita scortisoara macinata
Coaja rasa de la o lamaie si o portocala
1 lingurita esenta de rom
1 praf de sareTrucul care face diferenta

Secretul unei zeame delicioase pentru mucenici muntenesti este infuzia prelungita de arome. Inainte de a adauga zaharul si nuca, lasa apa fierbinte sa absoarba scortisoara, vanilia si coaja de citrice pentru 5-10 minute. Acest pas intensifica gustul si face ca zeama sa fie mai parfumata si mai bogata in savoare.

Cum sa prepari mucenicii muntenesti pas cu pas

1. Fierbe mucenicii la foc potrivit

Pune apa la fiert si adauga un praf de sare.

Cand apa incepe sa clocoteasca, adauga mucenicii si amesteca usor, ca sa nu se lipeasca.

Fierbe timp de 10-15 minute, pana cand mucenicii devin moi, dar nu sfaramiciosi.

2. Infuzeaza aromele pentru o zeama delicioasa

Stinge focul si adauga zaharul, scortisoara, zaharul vanilat, coaja de lamaie si portocala.

Acopera oala cu un capac si lasa aromele sa se intensifice timp de 5-10 minute.

3. Adauga nuca si esenta de rom

Dupa ce zeama s-a infuzat, adauga nuca macinata si amesteca bine.

La final, toarna esenta de rom, pentru un gust autentic, si mai lasa mucenicii sa stea 5 minute inainte de servire.

Cum sa servesti mucenicii muntenesti

Calzi sau reci – Dupa preferinte, ii poti consuma imediat sau ii poti lasa la frigider cateva ore. Zeama devine mai gustoasa pe masura ce aromele se intrepatrund.

Cu extra nuca si scortisoara – Daca vrei un plus de savoare, presara nuca macinata si un praf de scortisoara chiar inainte de servire.

Putin miere pentru dulceata naturala – Daca vrei un gust mai intens, adauga o lingurita de miere in farfurie.Un desert traditional pe care toata familia il va iubi!

Mucenicii muntenesti sunt o adevarata incantare, iar cu aceste trucuri vei obtine o zeama perfect echilibrata, dulce si parfumata. Incearca reteta si bucura-te de o traditie gustoasa, exact ca la bunica!

Recomandari