Care sunt pasii necesari pentru amenajarea dormitorului

Care sunt pasii necesari pentru amenajarea dormitorului
  calendar_month   update 21 Sep 2022, ora: 19:35   photo_cameraShutterstock    
Dormitorul ar trebui amenajat în așa fel încât să îți facă plăcere să revii după o zi aglomerată. Dacă nu știi de ce să ții cont în amenajarea dormitorului, te putem ajuta cu câteva sugestii. Mai jos ai o listă de pași care te vor ajuta să amenajezi cu gust dormitorul.

Alege culorile potrivite

Pentru a crea impresia de spațiu alege o combinație de culori deschise. Dacă încăperea este orientată spre nord, poți opta pentru nuanțe calde de maro, maro-portocaliu și galben-maro.

Paleta de culori depinde de preferințe, dar și de atmosfera pe care dorești să o induci. Pentru a promova odihna și relaxarea, îmbină nuanțele neutre cu o culoare caldă sau cu tonuri șterse ale culorilor puternice. De exemplu, verdele salvie este mai potrivit decât verdele crud.

Pentru un look modern poți alege aceeași nuanță pentru pereți, ramele ușilor, calorifer și chiar ramele ferestrelor. Această combinație este potrivită mai ales cu tonurile neutre sau gri pentru parchet.

Montează parchetul

După alegerea culorilor pentru pereți urmează montarea parchetului. Acest tip de pardoseală reprezintă o alegere mai inspirată decât gresia. Oferă căldură prin comparație cu aceasta și se potrivește în dormitor, indiferent de stilul de amenajare. Dacă nu știi cum se montează parchetul laminat, urmează un ghid. Astfel, vei monta parchetul rapid și poți trece mai departe.

Deși parchetul este estetic, nu uita să pui un covor, cel puțin în sezonul rece. Acesta aduce culoare, căldură și o textură nouă în dormitor. Pentru mai multă unitate, alege să pui pe covor piesele mari de mobilier.

Decide-te asupra aspectului general al dormitorului

Așezarea mobilierului reprezintă un element important în amenajarea dormitorului. Vei dori puțină flexibilitate, însă este indicat să realizezi o schemă a modului în care dorești să arate această încăpere. Unde vei pune patul și unde așezi dulapul? Dorești să ai televizor în dormitor? Ai spațiu pentru o comodă?

În funcție de suprafața dormitorului, vei răspunde mai ușor la aceste întrebări. Dacă dorești să ai un spațiu liber mai mare în centrul camerei, poți alege să pui patul lângă un perete lateral.

Alege un pat adaptat nevoilor tale

Când alegi patul este important să ții cont de senzația pe care ți-o dă, de aspectul estetic, precum și de modul în care se integrează în dormitor. Este indicat ca înainte de achiziția unui pat să măsori spațiul pe care îl ai la dispoziție pentru a te asigura că se integrează fără probleme în cameră. În general, ar trebui ca patul să intre lejer și să permită să mergi în cameră, de la ușă la fereastră, de la ușă la pat și apoi la dulap.Dacă dispui de un dormitor de mici dimensiuni, poți opta chiar pentru un pat prevăzut cu sertare sau pentru o canapea extensibilă cu ladă generoasă. Există inclusiv variante pentru paturi care se ridică pe perete, oferindu-ți mai mult spațiu în cameră.

De asemenea, patul ar trebui să se integreze fără probleme în stilul camerei. Dacă preferi stilul minimalist, poți opta pentru un pat cu design scandinav. Este estetic și multifuncțional. Dacă îți dorești o atmosferă luxuriantă, poți opta pentru un pat clasic prevăzut cu o tăblie din lemn decorat.

Dacă tot discutăm de pat, nu ar trebui să subestimezi calitatea saltelei, a pernei și a pilotei. Optează pentru materiale de calitate. Acestea îți vor oferi confortul necesar și vor avea o durată lungă de viață. Drept accesorii poți folosi o cuvertură colorată sau câteva perne decorative.

Nu uita de draperii

Multă lume sare peste perdele și/sau draperii, însă acestea sunt esențiale, mai ales dacă locuiești într-o zonă foarte iluminată și cu trafic intens. Alegerea draperiilor ține de preferințe și de stilul de amenajare. Optează pentru draperii care îți oferă intimitatea necesară, însă nu uita nici de culoare și texturi.

Gândește-te și la lungime. Dacă spațiul îți permite, optează pentru draperii sau perdele din tavan până în podea. Acest truc te va ajuta să mărești vizual înălțimea camerei și va oferi un aspect modern.

Decorează pereții

Fotografiile de familie, micile obiecte create de cei dragi, tablourile sau alte obiecte de decor vor înfrumuseța pereții din dormitor și vor crea senzația de confort. Astfel de opțiuni oferă personalitate chiar și pereților banali.

Dacă preferi stilul minimalist, optează pentru tablouri cu linii simetrice sau în 1-2 culori. Poți chiar adapta culorile și texturile din dormitor în funcție de decorațiunile de pe pereți.

Amenajarea dormitorului influențează în mod direct cât de odihnită te vei trezi. Optează pentru materiale naturale, culori relaxante și texturi adaptate stilului preferat. Astfel, te vei bucura fără griji de timpul petrecut în dormitor.
Recomandari

Newsletter Ele.ro

4,3,2
  • person

    "cheia spre fericire este sa iti doresti ce poti obtine..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right