Importanta echilibrului dintre viata personala si job - 3 aspecte de care sa tii cont

Importanta echilibrului dintre viata personala si job - 3 aspecte de care sa tii cont
  calendar_month   update 07 Dec 2022, ora: 12:32   photo_cameraShutterstock    
Echilibrul dintre viața profesională și viața privată este un termen care are sens intuitiv pentru mulți dintre noi, dar care poate fi destul de dificil de realizat. Tuturor ni s-a întâmplat să ne simțim copleșiți atunci când cerințele vieții profesionale se tot adună și ne domină zilele. Dacă nu suntem suficient de atenţi, această rutină va atrage un sentiment de nemulţumire ce poate pune stăpânire pe vieţile noastre.

Fenomenul de burn out este rezultatul vieţii moderne pe care mulţi dintre noi o trăim, fără să ne dăm seama cu adevărat de consecinţele acesteia. Obişnuiţi cu gândul că trebuie să ne ducem la bun sfârşit toate taskurile zilnice, uităm deseori să facem pauză. Împreună cu restul obligaţiilor zilnice de care, de asemenea, trebuie să ne ocupăm, taskurile ajung să ne conducă de multe ori viaţa. Astfel, este lesne de înţeles cum ajungem să ne simţim deseori obosiţi şi trişti, având mereu sentimentul că nu am făcut ceva bine.

Însă, din fericire, lucrurile nu trebuie să rămână aşa. Avem posibilitatea de a face schimbări importante ce ne pot transforma viaţa în bine, dar asta înseamnă, de cele mai multe ori, să ieşim din zona de confort. Deşi avem tendinţa de a nu mai vedea nimic în afară de rutina noastră zilnică, nu toate joburile sunt la fel şi, mai ales, nu toate au aceleaşi condiţii. Asta înseamnă că, dacă nu putem adopta un stil de lucru mai relaxat, este momentul să facem o schimbare în carieră.

Iată care sunt cele mai importante 3 lucruri de care trebuie să ţii cont dacă îţi doreşti un echilibru sănătos între viaţa personală şi cea profesională:

1. Informează-te cât mai mult despre mediul de lucru din compania la care vrei să aplici

Alege un loc de muncă în care echilibrul dintre viața personală și cea profesională este susținut de leadershipul companiei. Deşi la un prim interviu majoritatea angajatorilor vor spune că au această atitudine, adevărul îl poţi afla doar de la angajaţi. De cele mai multe ori, jobul reprezintă un impediment în menținerea acestui echilibru, dar făcând alegeri inspirate, poți să-ți faci timp și pentru oamenii dragi. Nu trebuie să îţi neglijezi nevoile spirituale, dar nici dezvoltarea individuală, profesională, planurile ambițioase care țin de evoluția ta în cariera pe care ai ales-o. Toate aceste aspecte trebuie sa coexiste în viața ta și nu să se anihileze unele pe celelalte. În acest scop, antreprenorul Liviu Tudor dezvoltă YUNITY Park, un concept revoluţionar de real estate, care înglobează în mod inteligent facilităţile necesare fiecăruia dintre noi pentru viaţa personală şi pentru cea profesională. Orice job ai avea într-un astfel de parc de business, ţi va oferi, cu siguranţă, o experiență complet nouă de lucru. Aici, viaţa la birou este regândită tocmai pentru a susține echilibrul dintre viața personală și cea profesională.

2. Evită stresul cronic

Să îți fixezi obiective profesionale ambițioase și să le și atingi te ajută să te dezvolți și să-ţi găsești un drum mai bun în viață. De asemenea, este o abordare sănătoasă, atât timp cât nu devine, însă, rațiunea ta de a fi. Încărcarea psihică și emoțională permanentă cu problemele legate de serviciu duce, inevitabil, la stres cronic. Prin urmare, este nevoie să înveți să mai spui şi „nu”, să-ți setezi anumite priorități, să-ți organizezi timpul de lucru astfel încât, după serviciu, să te ocupi de tine şi de cei dragi.

3. Petrece timp plăcut cu cei dragi

Cercetările de până acum au demonstrat, de exemplu, că ieșirile scurte, de weekend, în afara localităţii, nu numai că sunt benefice pentru relațiile pe care le ai cu cei dragi, dar sunt și stimulente excelente pentru productivitatea muncii. Astfel, a petrece timp de calitate cu prietenii şi familia reprezintă nu doar o binemeritată pauză de la problemele cotidiene, ci şi un mod excelent de a-ţi recăpăta energia. Fie că luaţi masa în familie în fiecare weekend sau că preferaţi un picnic într-o zonă cu multă verdeaţă, orele petrecute cu oamenii dragi sunt hrană pentru suflet.

Primele semne pe care ni le transmite organismul sunt cele la care ar trebui să înţelegem că trebuie să schimbăm ceva. Dacă locul de muncă actual nu ne permite o altă abordare, atunci nu rămâne decât să ne căutăm un job în care mediul de lucru să fie unul armonios pentru dezvoltarea noastră personală şi profesională.


Recomandari