Sustinerea mediul de afaceri, reper in bugetul pe 2023.

Sustinerea mediul de afaceri, reper in bugetul pe 2023.
  calendar_month       web risco.ro  
Avem un buget creionat pe 2023 si adoptat de Guvernul Romaniei. Potrivit calculelor oficiale, bugetul pe anul viitor a fost construit pe o tinta de deficit bugetar cash estimata la 4,40% din PIB si pe un cadru economic cu o crestere de 2,8%.

\r\n

Executivul a transmis ca accentul va fi pus in anul urmator pe investitii, sustinerea mediului de afaceri si sprijinirea populatiei vulnerabile, in contextul crizei economice. In privinta investitiilor, cheltuielile au fost estimate la 112,1 miliarde lei, ceea ce reprezinta aproximativ 7,22% in PIB. La capitolul masuri sociale, in 2023, punctul de pensie va fi majorat cu 12,5%, iar pensiile militare vor fi indexate cu procente intre 1 si 12,5%, a fost prelungita acordarea voucherelor de 250 de lei pentru alimente si mese calde pe tot parcursul anului 2023 si a fost reglementat cadrul pentru acordarea sprijinului de 1.400 de lei persoanelor vulnerabile, pentru plata facturilor la utilitati.

Sustinerea mediul de afaceri reprezinta un reper important in bugetul pe 2023, potrivit Executivului. Masurile se concretizeaza in scheme de ajutor pentru dezvoltarea activitatilor IMM-urilor si sprijinirea mediului antreprenorial in contextul cresterii pretului la combustibil si efectelor crizei energetice.

Scheme de ajutor pentru IMM-uri in 2023

Firmele mici si mijlocii din Romania vor avea si in anul 2023 o lista de programe nationale de finantari din bugetul de stat. Astfel, potrivit proiectului de buget, in 2023, mediul antreprenorial va avea la dispozitie 13 programe ce propun credite de angajament.

Iata cateva dintre mijloacele de finantare pentru IMM-uri in 2023:

- programul ”Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor de investitii” ( scheme de ajutor de stat pentru intreprinderi mari cat si IMM-uri pentru stimularea realizarii de investitii, crearea de noi locuri de munca si modernizarea companiilor)

- programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMANIA

- scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie

- programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii "IMM LEASING DE ECHIPAMENTE SI UTILAJE";

- IMM INVEST PLUS (IMM INVEST ROMANIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION si RURAL INVEST)

- scheme de ajutor de stat pentru compensarea cresterii pretului la combustibil pentru alimentarea motoarelor, ca urmare a conflictului armat din Ucraina.
\r\nCiteste continuarea pe risco.ro
Recomandari