Nu neglija crampele musculare atunci cand faci sport. Cauze si solutii rapide!

Nu neglija crampele musculare atunci cand faci sport. Cauze si solutii rapide!
  calendar_month   update 17 Ian 2014, ora: 14:35      
Esti mai hotarata ca niciodata ca in acest an sportul sa faca parte din programul tau saptamanal. Sala, alergat, inot, mersul cu bicicleta, cu alte cuvinte, cat mai multa miscare pentru un corp sanatos si frumos.

Dar ce te faci cand crampele musculare iti dau batai de cap si nu te lasa sa-ti respecti programul? De la sportivi de performanta, pana la cei de weekend, toate persoanele care fac miscare s-au confruntat cu aceasta problema, crampele musculare.

Ce sunt crampele musculare

Definitia crampei musculare este cat se poate de simpla: o contractie subita si involuntara a unui muschi sau a mai multor grupe de muschi. Aceasta contractie este deosebit de dureroasa si, temporar, te va impiedica sa iti mai folosesti acel muschi.

Crampele musculare sunt extrem de comune, se estimeaza ca aproximativ 95% dintre persoane experimenteaza o astfel de durere la un moment dat in viata, frecventa lor marindu-se odata cu inaintarea in varsta. Cele mai afectate grupe musculare sunt cele care se afla sub controlul tau voluntar, in special cele aflate la extremitati, cum sunt muschii gambelor, cei ai talpilor, ai coapsei sau ai bratelor.

Simptomele crampelor musculare

Majoritatea crampelor musculare afecteaza muschii picioarelor. Pe langa durerea imediata, poti sa simti si sa vezi o umflatura, cu o textura tare, sub piele. Crampele dureaza de la cateva secunde pana la un sfert de ora, dar, ocazional, pot sa tina mai mult. De obicei dispar de la sine, insa exista si situatii in care trebuie sa te prezinti la medic:

-cand sunt asociate cu umflarea piciorului, schimbari la nivelul pielii, roseata etc;
-cand se intampla frecvent;
-cand nu trec dupa o perioada de ingrijire;
-cand nu sunt asociate cu cauze evidente (exercitii fizice intense).

Care sunt cauzele crampelor musculare

Crampele apar cu o frecventa sporita la persoanele cu varsta inaintatea, in special atunci cand nu se hidrateaza corespunzator, dar si din cauza faptului ca arterele sangvine se ingusteaza si astfel cantitatea de sange catre maini si picioare este mai redusa.

Si daca ai probleme cu spatele poti sa ai crampe musculare, in special daca suferi de stenoza lombara (compresarea nervilor spinali). Alte cauze tin de nivelul scazut de potasiu, calciu sau megneziu din organism, dar si medicamentele impotriva hipertensiunii.

Cele mai intalnite cauze sunt insa cele in care te antrenezi intens, in special pe caldura, nu executi corect exercitiile, nu te incalzesti suficient inaintea antrenamentelor pentru a nu bloca muschii, nu te hidratezi suficient, bei multa cafea, fumezi sau mananci mult.

Solutii rapide pentru a scapa de crampele musculare

Primul lucru pe care trebuie sa il faci dupa ce simti ca ti s-a blocat muschiul este sa il masezi. Intinde-te si maseaza usor partea afectata, relaxandu-te.

Pentru crampa de la gamba pune greutatea corpului pe piciorul afectat si indoaie genunchiul usor. Alternativa este sa te duci langa un perete sau stalp si sa sprijini piciorul pe acel perete in timp ce tii calcaiul pe sol. Apleaca-te in fata si tine piciorul drept.

Daca este afectat tendonul, aseaza-te pe podea cu piciorul afectat intins. Indoaie usor genunchiul si trage-l spre tine.

Pentru o crampa la coapsa frontala du-te langa un perete si indoaie genunchiul. Incearca sa te prinzi cu mana de glezna si intinde bine.

O alta solutie rapida este sa infasori zona afectata intr-un prosop inmuiat in apa calda sau poti face o baie calduta. Te va ajuta sa calmezi muschiul. De asemenea, poti sa masezi zona cu putina gheata pentru a usura durerea.



Recomandari